Visió

Inici  >>  Visió

Enfocament pedagògic i metodologies de centre. Per què treballem així?

Prenem  com a referent l’informe de la UNESCO “L’educació amaga un tresor” (1996), de J. Delors, a partir del qual l’escola defineix les bases teòriques, que ens han de permetre treballar per aprendre a ser, a conèixer a fer i a conviure:

1) La visió sistèmica de l’infant, ens orienta a l’hora de relacionar-nos amb la comunitat educativa, respectant el rol de cadascú i reconeixent-lo. Aquest plantejament de les relacions permet utilitzar metodologies més inclusives. 

2) El respecte als diferents estils i ritmes d’aprenentatge de l’alumnat, marca l’enfocament de les activitats d’aprenentatge per a l’assoliment de les competències.

3) El desenvolupament comunitari afavoreix la interacció i la participació de tots els sectors i el treball en xarxa amb tots els agents educatius possibles. Les comunitats d’aprenentatge són un vehicle d’aprenentatge i participació que afavoreixen el sentiment de pertinença. 

El nostre objectiu és fer de l’escola una organització intel·ligent, on el tot és més que la suma de les parts. Una organització que situa la finalitat més enllà de l’escola, vetllant per la formació integral i harmònica dels individus, respectuosa amb les necessitats de cada etapa i de cada infant en particular i que ha de  fonamentar les bases per una ciutadania ètica amb capacitat per viure i conviure en el món, adaptant-se als canvis i aportant elements per millorar-lo. 

Aquest objectiu es concreta en 4 àmbits: 

  • Crear un context educatiu inclusiu que permeti desenvolupar les competències per la vida, en un entorn de motivació, respecte i cooperació.
  • Acollir i fer partícip del projecte a la comunitat educativa creant vincles de cooperació i confiança.
  • Connectar l’escola amb el debat pedagògic, la recerca i la innovació.
  • Obrir l’escola a l’entorn proper per respondre a les seves necessitats i interactuar per l’assoliment d’objectius educatius.

Optem per aquelles pràctiques metodològiques en les quals l’infant és el motor del seu aprenentatge, espais d’aprenentatge, caixes d’aprenentatge i treball per projectes, sota l’aixopluc del teixit d’aula que permet dotar de coherència i significat les diferents accions que s’esdevenen a l’aula.

Tenint en compte els principis d’inclusió i entenent la diversitat en un sentit ampli, es destinen  franges horàries àmplies, en les quals els infants es barregen entre si en l’àmbit de la seva comunitat (petits, mitjans i grans). Allà, les propostes són obertes i personalitzades. Aquí és on trobarem els espais d’aprenentatge a petits i mitjans, i les propostes de treball a la comunitat de grans.

La resta del temps lectiu es viu en el grup de referència, acompanyats pel mestre tutor i amb la intervenció d’altres mestres de la mateixa comunitat. Aquest temps l’anomenem teixit d’aula, una metàfora de la construcció col·lectiva del coneixement en l’àmbit del grup classe.

En aquest temps, destacarem el treball per projectes (dins el marc del programa FAIG del Departament d’Educació) sempre amb una mirada competencial i al servei de la millora de l’entorn proper dels infants. HI afegirem la creativitat, i posarem al seu servei les eines necessàries, com el nostre laboratori de fabricació digital, el nostre FAIG LAB.