Una bona alimentació (I)

Inici  >>  Notícies  >>  Una bona alimentació (I)

Una bona alimentació (I)

El novembre 5, 2015, Creat per , A Notícies,Salut, Amb 0 Comentaris

L’alimentació és un procés que ens acompanya al llarg de la vida, pel qual obtenim els nutrients que ens permeten cobrir els requeriments de l’organisme. Per tal que el creixement i el desenvolupament tant físic com mental es produeixin d’una manera adequada, és imprescindible una alimentació que cobreixi les necessitats nutricionals pròpies de cada etapa.

El primer pas per aconseguir una alimentació equilibrada és planificar uns àpats que satisfacin aquestes necessitats nutritives. Per poder portar a terme aquesta planificació, ens pot ajudar la Piràmide dels aliments.

La representació gràfica en forma de piràmide, permet valorar quins són els aliments bàsics i, al mateix temps, les diferents proporcions en què han de formar part d’un pla alimentari saludable.

piramide-alimentacio-saludable

L’Agència Europea de Seguretat Alimentària i l’Organització Mundial de la Salut recomanen que, del total de l’energia ingerida, un 45-60% sigui aportada pels glúcids o hidrats de carboni, un 20-35% pels lípids o greixos, i un 10-15% per les proteïnes.

Segons aquestes indicacions, al llarg de la setmana haurem menjat de tots els grups d’aliments i n’haurem consumit una quantitat de racions adequades:

Grup d’aliments Racions
Farinacis (preferentment integrals) 4-6 racions/dia
Verdures i hortalisses 2 racions /dia
Fruites fresques 3 racions/dia
Oli d’oliva 3-6 racions/dia
Fruita seca 3-7 racions/setmana
Llet i derivats (preferentment desnatats i semidesnatats) 2-3 racions/dia
Carn, peix, ous i llegums 2 racions/dia
Peix i marisc 3-4 racions/setmana
Carn magra 3-4 racions/setmana
Ous 3-4 racions/setmana
Llegums 2-4 racions/setmana
Aigua 4-8 racions/dia
Aliments innecessaris des del punt de vista nutriciona: begudes ensucrades, embotits, patates xips, llaminadures, brioixeria, etc.) Consum ocasional i moderat

Confeccionar una dieta equilibrada i sana per als nostres fills requereix elaborar els menús per a tota la setmana. Això implica disposar d’una estona per pensar-los i planificar-los. Per facilitar-vos aquesta tasca us fem aquestes suggerències:

http://menuterraneus.com/index.php aplicació gratuïta que planifica el teu menú setmanal. Inclús podeu consultar el menú de la nostra escola.

https://nollencemnimica.wordpress.com/2013/06/21/planificar-es-facil/ descarrega gratuïtament una plantilla per planificar el menú setmanal (català)

http://www.pequerecetas.com/menus-semanales-para-ninos/plantilla-menu-semanal/  plantilla de planificació setmanal (castellà) i suggerències de menús.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *